Az étkezési parajdi só főzésre és egészségügyi problémák kezelésére is alkalmas. Ez egy természetes só, amely 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, és mentes mindenféle adalékanyagtól. Mivel kézzel bányásszák, teljesen természetes, így kifejezetten jó hatással van az emberi szervezetre.
Honnan származik az étkezési parajdi só?
Az étkezési parajdi só, mint ahogy a neve is mutatja, Parajdról származik. Parajd az erdélyi sóvidék része. A parajdi sóbánya a község mellett található, mélysége eléri a 2700 métert. Innen termelik ki az étkezési parajdi sót, amely utána természetes formájában kerül forgalomba.
A parajdi só a miocén földtörténeti korban keletkezett. Ekkoriban még víz borította a Kárpát-medencét. Ezt a vizet Őstengernek hívják. A parajdi só különlegessége, hogy a tenger kiszáradás után nem csak hogy 84 féle természetes ásványi anyagot tartalmaz, de megtalálható benne az Őstenger természetes iszapja is.
A parajdi sóbánya mára világhírűvé vált, így aztán nem is csoda, hogy a térség gazdaságának egyik húzóágazata lett. A bányában még több száz évre elegendő só található. De nem csupán a kibányászott só hoz hasznot. A világháborúk után különböző terápiás szobákat is létesítettek Parajdon. Sőt, a légúti betegségben szenvedők nem csak a sószobákban, hanem a sófürdőkben is gyógyulhatnak.
Miért jobb az étkezési parajdi só a többi só fajtánál?
Az étkezési parajdi só köztudottan sokkal egészségesebb, mint a hagyományos konyhasó. Ennek az az oka, hogy teljesen természetes. Kézzel bányásszák, majd feltörik kis darabokra, és így csomagolják.
Ezzel szemben a hagyományos konyhasó számtalan kémiai beavatkozáson megy keresztül, egészen addig, míg csak nátrium-klorid lesz. A “finomítás” során kivonják belőle az értékes ásványi anyagokat, valamint a természetes őstengeri iszapot.
Ezután különféle adalékanyagokat adnak hozzá, amivel színesítik és csomómentesítik. Ezek az adalékanyagok azonban károsak lehetnek a szervezetre. Sokak szerint sem a szívnek, sem az emésztőrendszernek nem tesznek jót.
Az étkezési parajdi só olyan anyagokat tartalmaz, amelyre a szervezetünknek szüksége van. A természetességét jelzi a különleges színe is. Míg a vegyszerezett konyhasó teljesen fehér, az étkezési parajdi só szürkés színű, mégpedig a benne található iszap és a különleges olajesszenciák miatt.
Az egészséges hatásain túl pedig sokkal “sósabb”, vagyis intenzívebb ízének köszönhetően jobban ízesíti az ételeket. Így aztán parajdi sóból kevesebb is elég egy ínycsiklandozó ebéd elkészítéséhez. A Magyar Gasztronómiai Egyesület aranyszalag díjjal is kitüntette.
Az étkezési parajdi só felhasználása
Az étkezési parajdi só jó tulajdonságainak köszönhetően igen széles körben felhasználható. A főzésen kívül előszeretettel alkalmazzák fürdéshez, tisztálkodáshoz és bőrápoláshoz, leginkább baktériumölő hatása miatt.
Továbbá, a parajdi só kiválóan alkalmas izületi és légúti betegségek kezelésére, valamint a tünetek enyhítésére. Mivel a só antihisztamin, az asztma ellen is rendkívül hatásos. A só inhalálásával tisztíthatjuk a hörgőket, és csillapíthatjuk a száraz köhögést.
A parajdi sóból nem csak szappant készítenek, hanem többek között sótéglát és sólámpát is. A sótéglából kitűnő szobát lehet építeni, ahol sóterápiás kezelés végezhető.
Természetesen vízben oldva is használhatjuk. A parajdi sós ivókúra jót tesz az álmatlanság és a fejfájás ellen, de a vérkeringést is serkenti, és javítja a koncentrációnkat. Ha parajdi sós vízzel öblögetünk, megakadályozhatjuk a fogkőképződést, és a fogak szuvasodását.
A sóterápia mellett használhatjuk vízfertőtlenítésre, lágyításra, és tisztításra is.
Az étkezési parajdi só jótékony hatásai
A parajdi só tökéletesen alkalmas sóterápiás kezelésekhez. De mégis milyen pozitív hatásai vannak az étkezési parajdi sónak? Kinek ajánlott az étkezési parajdi sós terápia?
Nos, az étkezési parajdi só gyulladáscsökkentő hatású, segíti a szervezetünk működését, és támogatja a tápanyagok felszívódását. Serkenti az anyagcserét, így pozitívan hat túlsúly és cukorbetegség esetén. Mivel teljesen természetes, nincs semmilyen mellékhatása.
Baktériumölő hatása miatt kifejezetten jó megoldás bőrápolásra. Segít többek között az ekcéma és a pikkelysömör enyhítésében. A légúti problémákkal küzdőknek is előszeretettel ajánljuk, ugyanis tisztítja a légutakat.
A parajdi só sokak szerint szabályozza a vérnyomást, valamint segíthet az izom és ízületi fájdalmak enyhítését. A parajdi sóval végzett fürdők és sóterápiák nyugtató hatással bírnak. Jelentősen csökkentik a stresszt, és javítják a szív működését.
Az étkezési parajdi só egyesek szerint megvédi a visszereket és a hajszálereket a repedéstől. Elpusztítja a rákos sejteket, és megőrzi a libidót – mindazonáltal ezekre az állításokra tudományos bizonyíték nincs.
Minden sófajta esetén fontos, hogy be kell tartani a megfelelő mértéket. Így sose vigyük túlzásba az étkezési parajdi só használatát! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 5 grammnál kevesebb sófogyasztást javasol a felnőttek számára.
Az étkezési parajdi só ára
Az étkezési parajdi só ára ugyan magasabb, mint a közönséges konyhasóé, de korántsem méregdrága. 1 kg étkezési parajdi só átlagosan 600-800 Ft-ba kerül. Természetesen nagyobb mennyiségben is kapható, 25 kg-os, és 100 kg-os kiszerelésben is megtalálható nálunk.